Cahit Mercan | On Parmak Kursu
On parmak seri klavye kullanmak, doğuştan verilmiş bir yetenek değildir. Sadece basit bir alışkanlıktır. Önyargılarımızı bir tarafa bırakın, kendinize ve öğreticinize güvenin. Söyleneni yapmaya çalışın. Bir çocuk gibi; gördüklerinizi yorum yapmadan taklit edin.
On parmak yazı yazmak için; okur- yazar olmanız, parmaklarınızdan birinin eksik olmaması yeterli bir sebeptir. Onparmakta; parmakların bir marifeti yoktur, her şey beyinde olup biter. Beyinden gelen sinyallere göre parmaklar hizmetçilik yapar.
On parmağınızı kısa zamanda seri bir şekilde kullanmanız için; iyi bir dinleyici olmanız gerekiyor. İçinizden gelen sese değil kulağınızdan içeri giren seslere itibar etmelisiniz. Dinlemekte sanattır konuşmanın sanat olduğu gibi; dinleyin ve uygulayın!
On parmak yazı yazmak, sabır gerektiren bir uğraştır. Sabredip, ödevleri titizlikle yaparsanız kısa sürede seri yazı yazmaya başlarsınız. Acele edip bir an evvel her şeyi yapmaya kalkarsanız çoğu kuralları ihlal edersiniz.
On parmak klavye kullanmak bir çocuğun büyümesine benzer. Çocuk; sürünmeden emeklemez, emeklemeden yürümez, yürümeden de koşamaz. Her aşamadan geçmek için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Zaman her şeyin ilacıdır.
Bunun ilk şartı da klavyeye bakmamaktır. On parmağın esprisine terstir klavyeye bakmak. Klavyeye bakmanızı engellemek için q klavyede f çalışacağız. İşaretli tuşların varlığını hissedin yeter.
On parmağın ikinci ön şartı da ekrana bakmamak (parmaklara harf parselleme dönemi hariç). Geriye sadece yazacağınız metin kalıyor. Yani klavye ve monitöre bakmak yok, sadece metne bakmak var. Nasıl başlarsanız, öyle devam eder alışkanlıklarınız.
On parmak yazı yazmak eşittir tempo, tempo eşittir tuşlara eş zamanlı vurmak. Kendinizi başbakan gibi hissedin, tuşlara da bakanlar kurulu gibi. Her bakana (tuşa) eşit davranmalısınız. Size yakın olana samimi davranıp, uzaktakine soğuk davranmamalısınız.
On parmak çalışmaya başlamadan önce; klavyeyi bir enstrüman aleti gibi düşünün. Klavyeden çıkardığınız sesler, kulağa hoş gelmeli. Klavyeye bir eğlence aleti gibi davranırsanız, onu kullanmanız daha kolay olur.
On parmak yazı yazmaktan zevk almanın ilk şartı tempoyla tuşlara basmaktır. Tempoyla tuşlar basmanın ön şartı da gösterilen şekli parantez açmadan uygulama çalışmaktır. Çok çalışmak değil, doğru çalışmak önemlidir. Verilenlerin doğruluğundan şüphe etmeyin!
On parmak tertemiz bir yazı yazmanın ilk adımı da; geri al tuşuna basmamaktır. Geri al tuşu tamamen zaman kaybıdır. Her bir geri al tuşu üç kelimelik zaman kaybı demektir. Geri al tuşuna alışmak insanı şüpheye götürür, şüphe de yanlış yapmaya sebep olur.
On parmakta başarılı olmak için düzenli olarak ödevleri yapmak zorundasınız. Bir gün çalışmamak sizi iki gün geriye götürür. Standartlara ulaşıncaya kadar, her gün en az iki saat ödevlere çalışmak zorundasınız. Üç günlük ödevi bir güne sıkıştırmak sadece stres yapar.
Onparmak seri klavye kullanım derslerine başlamadan önce lütfen bu uyarıları dikkate alın ve kendinizi derslerin akışına bırakın. Doğru yolda yanlış yürümek sadece zaman kaybıdır. Doğru çalışmanız dileğiyle Başarılar diliyorum!